Munkaállomások, munkaasztalok

Egyedi igényekre szabott munkaasztalok a kézi termelésben?

IGEN! A magas szintű munkaállomások kialakításánál a különböző termelési tevékenységek esetében más-más igényeket kell szem előtt tartani. Egy kézi szerelősor esetében alapvető, hogy minden a munkafolyamathoz szüskéges eszköz kényelmesen elérhető legyen, azaz kézre álljon. Karbantartási, vagy szerviz tevékenységet végző munkahelynél lényeges szempont a rugalmasság és a könnyű mozgathatóság, mobilitás. A laboratóriumi környezetben hangsúlyos a tisztaság és a könnyű tisztíthatóság. És vannak olyan tevékenységek is, melyek megkövetelik a munkaasztaltól, hogy a statikus feltöltődést képes legyen elvezetni, azaz töltéssemleges maradjon. Ezt hívjuk röviden ESD-nek.

Miért fontos a munkahelyi ergonómia?

A munkafolyamat típusától függetlenül kulcsfontosságú figyelembe venni a környezeti ergonómiát, melynek középpontjában az emberi tényező, az adott munkavállaló áll. Az ideálisan megtervezett munkaállomáson a környezetnek és a munkafázis során használt eszközöknek, alkatrészeknek az adott feladatot végző munkavállaló igényeihez kell igazodnia, ehhez figyelembe kell venni, hogy a dolgozó látóterének és a kezek mozgásterének összhangban kell lenniük egymással.

Ezáltal megvalósul a hatékonyabb munkavégzés, így a megadott termelési idő alatt a gyártási darabszám növelhető. És nem ez az egyetlen pozitívum, mert ezzel párhuzamosan a munkavállaló is motiváltabbá válik, a munkavégzéshez társuló fizikai panaszok minimálisra csökkennek, a fittebb dolgozók kevesebbet hiányoznak, ez által a lelki terhelésük is csökken. Ha pedig a munkavállalónk jól érzi magát a munkahelyén, kedvezőek számára a munka körülmények és a környezet, akkor kevesebbet fog a munkája során hibázni és megbecsülve érzi magát a munkahelyén, ami az elköteleződést erősíti benne, ami csökkenti a fluktuációt.

Milyen egy ideális munkaállomás a kézi termelésben?

A rendes, tiszta, rendszerezett, biztonságos és nagyteljesítményű munkaállomások (5S módszer) megvalósításához az alábbiakra van szükség:

 • a végzett tevékenység típusától függően stabilan rögzített, vagy kerekekkel mozgatható munkaasztal,
 • perforált szerszámtartó fal, különféle tartókból, dobozokból, akasztókból álló rendszerező kialakítással, polcokkal ellátva, hogy minden csupán egy karnyújtásnyira legyen, így idő és felesleges út spórolható meg,
 • tartóoszlopok, szükség esetén kialakított ablakok,
 • a munkavégzéshez alkalmas világítás kialakítása a kellő teljesítményű lámpával érhető el, a mostanában használatos LED-es lámpák többnyire karbantartás mentesek és energiahatékonyak,
 • a munkaasztalba integrált energia ellátás alapvető kívánalom, és gyakorta felmerül a pneumatikus ellátás igénye is,
 • tároláshoz és rendezéshez szükséges fiókház, fiókos, polcos elemek szintén lényegesek.

Miért jó választás az alumínium profil?

A moduláris alumínium profil rendszerből egyszerűen építhetünk az idő viszontagságainak jól ellenálló munkaasztalokat, műhely berendezéseket, kézi munkaállomásokat.

Az eloxálás teszi korrózió állóvá, így évtizedekig élvezhetjük az alumínium profil adta egységes összképet anélkül, hogy festeni kellene. A jövőben nehézségek nélkül bármikor bővíthető, alakítható, esztétikai problémák nélkül.

Szabvány csavarokkal és kötőelemekkel viszonylag tisztán szerelhető, alakítható. Az összekötő és kiegészítő elemek sokszínűsége révén rendkívül rugalmasan adaptálható a személyes szükségletek alapján, így biztosítva az egyedi konfiguráció és az ergonómia.

Fontos még a könnyű tisztíthatóság és tisztán tarthatóság, ami szintén az aluprofil mellett szól. Ha a választott profilunk mind a 4 oldalán hornyolt is, akkor is van lehetőség horonytakaróra, így a szennyeződések nem tudnak a horonyban megülni.

A hornyok előnye, hogy az elektromos és pneumatikus ellátás esztétikusan és biztonságosan a munkaasztalba építhető.

Tovább az alumínium profilokhoz, amiket mi kínálunk >>

Milyen típusú munkaasztalokat építünk leggyakrabban alumínium profilból?

 • sima, egyszerű munkaasztal
 • egyedi méretű fiókokkal rendelkező ipari asztal
 • operátor asztal
 • selejtező asztal
 • mérő asztal
 • összeszerelő asztal
 • szerviz asztal
 • ipari számítógép tároló asztal

Jó, de biztosan drága...

Biztosan mondható, hogy jó áron megkapható és jelentős karbantartási költséget spórolhatunk meg a karbantartást nem igénylő eloxált felületnek hála, továbbá a moduláris rendszer garantálja minden konfigurációnak az egyedi árat.

Az árat befolyásoló tényezők:

 • a munkaasztalon végzendő munkafázis típusának és igényeinek megfelelő átmérőjű és teherbírású alumínium profil (30, 40, 45 széria), melyből elkészítjük a vázat
 • ehhez jön hozzá az asztallap típusa
 • fixen rögzített vagy rögzítés nélküli, esetleg kerekes lábazatra van szükségünk
 • kiegészítő elemek (perforált szerszámtartó hátfal, lábtartó, fiókos, polcos tárolók, balanszer tartó, monitor tartó, stb.)
 • világítás, energia és pneumatikus ellátás kialakítása szükséges-e

Termelést támogató, egyedi berendezések alumínium profilból

A kézi munkaállomásokon és asztalokon túl, sok más bernedezésre is szükség van bármilyen termelő tevékenységet folytatunk. Az egyes munkafolyamatok esetében felmerül az igény speciális

 • tároló rendszerek (sablon tároló szekrény, mobil anyagtároló állvány, regal állvány, műhely szekrény, puffer tároló, eszköz- és szerszámtartó, stb.),
 • görgős anyagadagolók, FIFO görgősor,
 • paravánok, cellahatárolók, védőburkolatok,
 • mobil műhelykocsi, szerelőkocsi, asztalkocsi, mobil munkapad,
 • próbázó állomások,
 • műhelypult, állópult, stb. iránt.

Ezen ipari, vagy műhely berendezések egyedi kivitelezésére szintén az eloxált alumínium profil a tökéletes választás.

Kérjen ajánlatot egyedi igényeire szabottan

Szalkai Dávid - tervező mérnök és projekt vezető kollégánktól!

Telefon: +36 20 776 0821

E-mail: szalkai.david@ltechnic.hu

Standard ipari alumínium profil munkaasztal, műhelyasztal

aluminium-profil_munkaasztal_sima_ltechnic

Eloxált alumínium profilból készült, perforált szerszámtartóval ellátott munkaasztal

aluminium-profil_munkaasztal_szerszamtartoval

Mobil műhelykocsi stoppolható kerekekkel

aluminium-profil_muhelykocsi

Egyedi igények alapján készült asztalok, munkaállomások

aluminium-profil_munkaasztalok_elkeszult_ltechnic

Egyedi alumínium profil szerkezetek, berendezések

aluminium-profil_szerkezetek

aluminium-profil_szerkezetek_2